
I si algú pot pensar que estem parlant d'una simple direcció per objectius mancada de component ètic, va matisar tot seguit que això ha de ser compatible amb un compromís més important que és amb la família. Trobar la manera de fer-ho quadrar no és fàcil, però a KH Lloreda han trobat una solució que consisteix a dotar cada posició de la figura del que en diuen un backup, és a dir, una còpia de seguretat! Es tracta que sempre hi hagi una persona que estigui al cas de les responsabilitats d’un altre de manera que si hom està absent –per exemple per motius de conciliació- el funcionament de l’empresa no se'n vegi afectat.
Respecte al magnífic tracte que intenten donar a la clientela va explicar l'anècdota de fa uns pocs anys quan es van trobar amb 1.500 queixes perquè la pistola d'un producte no ajustava bé. La seva filosofia d'atenció excel·lent implica que atenen correctament la reclamació i que després acaben demanant a la persona si vol esdevenir un col·laborador de l'empresa en el seu procés de millora, fet que implica donar-li productes per a testejar i convertir un potencial element crític en un magnífic aliat de l'empresa i de la seva innovació.
Molt interessant també, el fet que hagin volgut compartir vivències amb La Fageda, una cooperativa molt coneguda pels seus iogurts de granja i que treballen amb integració de persones amb disminucions psíquiques. La Fageda no té a priori res en comú amb KH Lloreda, com no sigui el seu sentit de l'RSE. Per això, el fet que els dos equips directius passessin tota un jornada plegats a la Fageda va ser una oportunitat per a millorar en la respectiva RSE, assumint-la més intensament i donant oportunitats a la innovació.

En general hi ha un manca d’espais de diàleg multistakeholders, que mirem de corregir però amb una singularitat ja que en aquesta comissió la participació és a títol personal, no estructurada com a representació, de manera que podem abordar els fluxos comunicatius i les sinèrgies des d’una dinàmica complementària i molt necessària.
Ara per ara, mantenen un ritme de sessions mensuals on treballen algun tema generalment exposat per una persona experta del propi grup o bé convidant algú extern. A més, aquells aspectes que generen un major interès del grup poden donar lloc a línies de treball específiques, com per exemple succeeix en el camp de la verificació i l’assegurament. També va donar a conèixer el bloc, on apareixen diferents recursos.

Cal dir que tant en el primer com en el segon congrés català de comptabilitat i direcció organitzats per l’ACCID, la temàtica de la Responsabilitat Social hi ha ocupat un lloc destacat, de manera que aquesta ha estat una inquietud des dels inicis de la posada en funcionament d’aquesta organització.
A la segona part de l’esdeveniment, es va parlar sobre com fer que l’RSE aporti el màxim valor per a l’empresa i per a la societat. Per això, deu membres de la mateixa comissió van aportar el seu punt de vista des de diferents perspectives: Antonio Márquez, Daniela Toro, José Antonio Lavado, Daniel Ortiz, Jordi Torrents, Juanjo Martí, Jordi Gusi, Xavier Pastor, Montse Llobet, Mercè Espinosa i Miquel Vidal, sota la dinamització de Xavier Agulló.
Traducir CASTELLANO
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada