24.3.25

Entrevista exclusiva: Josep Maria Canyelles sobre el greenwashing

Plastiks entrevista Josep Maria Canyelles i Pastó, director de Respon.cat, sobre l'ofensiva de la UE contra el hashtag #greenwashing. Amb regulacions més estrictes, les empreses ja no poden utilitzar termes com “ecològic” o “100% reciclat” sense una prova científica. En la nostra conversa, explorem:

✅ Per què calien aquestes noves regulacions
✅ Els desafiaments més grans per demostrar la #sostenibilitat
✅ Com les empreses poden garantir el compliment normatiu i un impacte real


El 90 % dels consumidors ara examina les afirmacions de sostenibilitat més que mai. La teva empresa està preparada? 🚨 

Llegeix l' entrevista completa amb l'expert sobre el hashtag aquí: 👇 

Castellà - Anglès




Entrevista exclusiva: Josep Maria Canyelles sobre el greenwashing 
 
Perspectives de l'expert Josep Maria Canyelles i casos reals de Respon.cat i Plastiks. Descobriu com les empreses combaten el greenwashing mitjançant la sostenibilitat verificable.

24 de març de 2025 

Autor de l'article: Faezeh Shafiee [...] 

Entrevista exclusiva: Josep Maria Canyelles sobre el greenwashing

Plastiks entrevista a Josep Maria Canyelles i Pastó, director de Respon.cat, sobre la ofensiva de la UE contra el hashtag #greenwashing. Con regulaciones más estrictas, las empresas ya no pueden usar términos como "ecológico" o "100 % reciclado" sin una prueba científica. En nuestra conversación, exploramos:

✅ Por qué eran necesarias estas nuevas regulaciones
✅ Los mayores desafíos para demostrar la #sostenibilidad
✅ Cómo las empresas pueden garantizar el cumplimiento normativo y un impacto real


El 90 % de los consumidores ahora examina las afirmaciones de sostenibilidad más que nunca. ¿Está tu empresa preparada? 🚨 

Lee la entrevista completa con el experto sobre el hashtag # aquí: 👇 

https://www-plastiks-io




Entrevista exclusiva: Josep Maria Canyelles sobre el greenwashing 
 
Perspectivas del experto Josep Maria Canyelles y casos reales de Respon.cat y Plastiks. Descubra cómo las empresas combaten el greenwashing mediante la sostenibilidad verificable.

24 de marzo de 2025 

Autor del artículo: Faezeh Shafiee [...]

Exclusive Interview: Josep Maria Canyelles on Greenwashing

Plastiks interviewed Josep Maria Canyelles i Pastó, Director of Respon.cat, on the EU’s crackdown on hashtaggreenwashing.

With stricter regulations, businesses can no longer use terms like "eco-friendly" or "100% recycled" without scientific proof.

In our conversation, we explored:

✅ Why these new regulations were necessary
✅ The biggest challenges in proving hashtagsustainability
✅ How businesses can ensure compliance & real impact

90% of consumers now scrutinize sustainability claims more than ever. Is your company ready?🚨

Read the full expert hashtaginterview here: 👇

https://lnkd.in/duzreQ_N


 

Exclusive Interview: Josep Maria Canyelles on Greenwashing

Insights from expert Josep Maria Canyelles and real-world cases from Respon.cat and Plastiks. Discover how companies are tackling greenwashing through verifiable sustainability.
March 24, 2025
Article Author: Faezeh Shafiee [...]

 

 

19.3.25

[ESDEVENIMENT] Segueixen les Jornades de Transferència dels Premis Respon.cat

Conegueu les experiències d'Ecoarrels, Boehringer i Bàsquet Girona, que els han fet merèixer els reconeixements.

Després de l'acte de lliurament dels premis, el 12 de febrer passat, ara a les Jornades de Transferència dels Premis Respon.cat 2024 tenim l’oportunitat de descobrir en profunditat com les guanyadores desenvolupen les seves bones pràctiques que les han fet mereixedores d’aquest guardó. S'estan fent en línia durant el mes de març, en diverses dates, sempre durant una hora, de 16:00 a 17:00 h.

Cada jornada inclou l'explicació d’una persona de l’empresa guanyadora, que exposarà de manera detallada com s’articula el seu programa pel qual ha estat premiada: com s’organitzen, quins inconvenients i obstacles s’han anat trobant, com els han resolt... Les persones assistents tindran l’oportunitat de fer preguntes a la premiada i plantejar temes de debat, en el marc d’aquest taller participatiu.

Tenir unes bones pràctiques guanyadores no està exempt de grans dificultats, que requereixen esforços i treball coordinat per superar-les i assolir els objectius establerts.

  


📅 Dimecres 19 de març
⏰ 16:00 a 17:00h
🖥️ Virtual: per Zoom
💶 Sense cost
➡️ Inscripcions: respon.cat/transferencia

En aquest taller sobre programa ambiental de col·laboració comptarem amb Beatriz Varas Peralta, gerent d'Ecoarrels, empresa premiada en aquesta categoria en els Premis Respon.cat d'aquest any.

A més, per moderar el taller tindrem amb nosaltreMaria Siuraneta, gerent del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (coamb.cat).

📅 Dimarts 25 de març
⏰ 16:00 a 17:00h
🖥️ Virtual: per Zoom
💶 Sense cost
➡️ Inscripcions: respon.cat/transferencia

En aquest taller sobre bones pràctiques en responsabilitat social d'empresa gran comptarem amb Mónica Sánchez Ruiz, Head of Environmental Health and Safety a Boehringer Ingelheim, empresa premiada en aquesta categoria en els Premis Respon.cat 2024.

A més, per moderar el taller tindrem amb nosaltres Josep París Giménez, director de Desenvolupament a Mémora.


📅 Dimecres 26 de març
⏰ 16:00 a 17:00h
🖥️ Virtual: per Zoom
💶 Sense cost
➡️ Inscripcions: respon.cat/transferencia

En aquest taller sobre bones pràctiques en responsabilitat social d'empresa pime comptarem amb Clàudia Batlle Pont, responsable d’RSC a Bàsquet Girona, empresa premiada en aquesta categoria en els Premis Respon.cat 2024.

A més, per moderar el taller tindrem amb nosaltres Clara Brull Sardaña, vicepresidenta de Respon.cat i fundadora i CEO del Grup CBS Quality.

17.3.25

[ARTICLE] La responsabilitat de les entitats socials. Per JOSEP MARIA CANYELLES. Responsabilitat Global

Catalunya Cristiana, el setmanari d'informació i de cultura religiosa, publica aquesta setmana un article de Josep Maria Canyelles i Pastó, director de Respon.cat i soci consultor de Vector5, on reflexiona sobre la responsabilitat que les entitats socials tenen envers la societat. L'autor hi defensa que les entitats són espais de construcció col·lectiva i resiliència.

Canyelles forma part del Comitè ètic de Càritas Catalunya, i Càritas Barcelona forma part de Respon.cat.


La responsabilitat de les entitats socials. Per Josep Maria Canyelles

Les entitats són espais de construcció col·lectiva i resiliència

Les entitats socials no només són essencials per donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables sinó que tenen un paper fonamental en la vertebració de la societat. En un moment en què el capital social es debilita, les comunitats es fragmenten i la desconfiança envers les institucions creix, aquestes organitzacions són puntals imprescindibles per sostenir el teixit comunitari i evitar l’erosió de la cohesió social.

Les entitats socials són molt més que cobertura d’emergències; han de ser contrapès, denúncia, consciència crítica. Han de mobilitzar persones, teixir aliances, articular xarxes de suport. Quan aquest paper s’afebleix i l’acció social es redueix a una gestió de necessitats immediates, perdem una part de la capacitat col·lectiva d’incidència sobre les causes profundes de les desigualtats.

Per això, l’acció directa ha de ser només la punta de l’iceberg d’una responsabilitat més àmplia, on cal una doble mirada: la immediata, posant al centre la persona, però també la mirada més global, que entén el context i l’impacte a llarg termini. No es pot parlar de pobresa sense abordar les condicions laborals, o sense entendre els reptes ambientals; no es poden generar suports socials sense garantir la sostenibilitat econòmica i ètica de l’organització mateixa.

Aquesta complexitat exigeix un compromís amb la responsabilitat social en el sentit més ampli. Les entitats han d’actuar amb rigor i implicant tots els grups d’interès. Perquè només una societat articulada, amb institucions socials fortes i compromeses, pot garantir respostes duradores i transformar realitats.

Respon.cat agrupa les empreses més compromeses amb la responsabilitat social, i també en formen part força entitats socials disposades a generar aprenentatge compartit i a fer de Catalunya un país socialment responsable.

Les entitats són espais de construcció col·lectiva i de resiliència. Aquest és el seu gran repte i, alhora, la seva gran responsabilitat.

Accés al número 2.368 de la revista Catalunya Cristiana, de data 16 de març de 2025.


Algunes altres reflexions de l'autor sobre la Responsabilitat Social de les Organitzacions no lucratives (RSO):

12.3.25

Bon Preu aborda uns dels reptes socials a Catalunya: la pobresa infantil

He tingut l'oportunitat de participar a la roda de premsa que el Grup Bon Preu ha fet aquest migdia, amb la presència de tots els principals mitjans de comunicació. Ha anunciat que, en el marc de la seva política de responsabilitat social, vol donar forma a un projecte d'impacte: proporcionar més de 36.000 àpats a escolars catalans.

Podria semblar una acció filantròpica clàssica destinada a millorar la imatge empresarial. Però sorgeix d'una convicció profunda per part de la propietat de l'empresa i dels seus equips per tal d'abordar amb voluntat d'impacte un dels principals reptes socials que patim a Catalunya. 

Una tercera part dels infants estan en risc de pobresa. I sols un 15 % reben beques. D'altra banda, el problema no és solament de manca de recursos públics; és que encara que el govern català disposés d'una part més gran dels recursos que els catalans generem, encara hi ha una altra part del problema: la lentitud burocràtica, que fa que no es puguin atendre amb celeritat els canvis en un context de matrícula viva. 

Sovint els mateixos Serveis socials, davant la incapacitat de tramitar amb celeritat unes beques, i garantir l'àpat per al mateix dia, o setmana, o mes, han de demanar a entitats socials que se'n facin càrrec. Per això, és molt encertada la mesura de Bon Preu, que ha articulat la campanya per mitjà de la col·laboració d'entitats socials que gestionen menjadors escolars.

Els reptes socials no poden quedar menystinguts davant la rellevància de tots els desafiaments ambientals. Tot és important i tot està interconnectat. De fet, està molt bé que bona part dels recursos per finançar el projecte provinguin dels ingressos totals dels packs antimalbaratament de les fleques.

També és molt rellevant articular aliances i implicar els grups d'interès. En aquest cas, a més de les entitats socials, la clientela també forma part de la iniciativa, i és tenint en compte que la seva clientela sempre s'ha mostrat molt procliu i sensible a les col·laboracions en causes socials. El seu propi equip hi està implicat i també els proveïdors s'hi implicaran amb el dinar solidari que tenen previst organitzar per a mil persones i que també serà una de les vies de finançament del projecte. 

Caldrà igualment un desemborsament important per part de la pròpia empresa ja que l'import total per a satisfer els 36.000 àpats puja a 250.000 euros any.

Ningú ho ha dit a l'acte però ho evidencio jo: no som un país pobre, però som un país espoliat fins al punt de no poder satisfer necessitats bàsiques de la nostra gent. Bon Preu senzillament fa d'empresa. No d'empresa qualsevol sinó d'empresa compromesa amb el seu país, d'empresa amb propòsit. Sense pretendre-ho posa el dit a la nafra.

Calen més empreses amb sentit de propòsit. Que generin un propòsit d'impacte, que atengui reptes rellevants des de les seves capacitats. Enhorabona per aquest compromís!

 

Grup Bon Preu proporcionarà més de 36.000 àpats als escolars catalans
 
La companyia vehicularà mitjançant Educo i Fundesplai -dues entitats que treballen pel benestar i drets dels infants- beques menjador que es destinaran a més de 115 escoles d’arreu del territori català per facilitar que els menors en risc d’exclusió social tinguin assegurat un àpat calent al dia
 

Les Masies de Voltregà, 12 de març de 2025 - 
Garantir l’accés dels infants a una alimentació saludable i equilibrada és un dels objectius estratègics del Grup Bon Preu. La companyia d’alimentació i distribució catalana ha donat a conèixer la seva estratègia de Responsabilitat Social Corporativa, que té com a eix principal promoure una alimentació saludable, basada en els frescos, entre els infants. El Grup vol facilitar que els escolars tinguin assegurat un àpat calent al dia.
 
I és que Catalunya és la comunitat autònoma on més elevat és el preu del menjador escolar, al voltant dels 7,25 € al dia. La situació, segons apunten dades facilitades per les entitats socials, és preocupant, ja que les beques menjador només arriben al 15,5% de l’alumnat català, malgrat que el 32,5% dels infants catalans (440.000) es troben en risc de pobresa i exclusió. A més, hi ha més de 75.000 nens i nenes que no poden menjar carn, pollastre o peix cada dos dies, aliments que són imprescindibles per assegurar una dieta saludable i l’energia necessària per créixer de forma saludable.
 
Davant d’aquesta situació, el Grup Bon Preu impulsa la iniciativa “Una generació amb empenta”, per garantir més de 36.000 àpats que es destinaran a 115 escoles públiques i concertades de Catalunya, com l’Escola 30 Passos i l’Escola Cervantes a Barcelona, Camí del Cros a Mataró o Camins de Banyoles, entre altres. La companyia vehicularà aquestes beques a través de dues entitats amb una llarga trajectòria, com són Fundesplai i Educo, que treballen per garantir el benestar i els drets dels infants. “Amb aquesta iniciativa volem aportar solucions en un tema tant cabdal com és l’alimentació infantil. El que necessitem com a país és una generació amb empenta que en el futur deixi empremta. I això és el que volem facilitar des de Bon Preu amb aquestes beques menjador”, afirma la directora comercial del Grup, Anna Font i Tanyà.
 
Finançament de les beques menjador
El Grup Bon Preu ha decidit engegar una nova acció per seguir reduint a la mínima expressió el malbaratament alimentari i, des del passat mes d’octubre, ofereix pacs antimalbaratament a 154 establiments que disposen de fleca. Els beneficis nets que s’aconsegueixin de les vendes d’aquests pacs, mitjançant Too Good To Go, es destinaran íntegrament a finançar les beques menjador.
A banda, la companyia aportarà fons propis, així com també prepararà altres accions per recaptar fons per les beques menjador, com una arrossada popular que organitzarà el pròxim mes de maig a Cervelló, on hi ha prevista l’assistència de 1.000 persones. El 100% dels diners de les entrades d’aquest esdeveniment es destinaran a les dues entitats, Fundesplai i Educo, per finançar àpats pels escolars catalans. Pròximament es posaran les entrades a la venda pel públic general a la web del Grup Bon Preu.
 
El Grup Bon Preu col·labora també amb més de 160 entitats socials d’arreu del país donant producte dels seus establiments, magatzems i Escoles de Comerç. Gestiona la donació de productes a entitats socials properes al barri o al poble de cada establiment. Durant l’any 2024, la companyia ha donat un total de 427.246 quilos de producte, que equival a 1.272.187 €.

 

11.3.25

Guia de responsabilitat social de les entitats de la Taula del Tercer Sector, elaborada per Josep Maria Canyelles (Vector5)

Josep Maria Canyelles, de Vector5, ha elaborat una guia de responsabilitat social adreçada a les entitats del tercer sector social, per encàrrec de la Taula del Tercer Social de Catalunya.

La 'Guia de responsabilitat social per a les organitzacions del tercer sector social' està orientada a facilitar que el sector social, i per extensió el no lucratiu, comprengui la importància de gestionar activament la seva responsabilitat integral davant de la societat i alhora adquireixi les bases conceptuals i metodològiques de com procedir. 

Josep Maria Canyelles, de Vector5.cat, va ser pioner en l'abordatge de la responsabilitat social de les organitzacions no lucratives, en el marc del model de Territori Socialment Responsable, que es va conceptualitzar i donar a conèixer al maig del 2007, propugnant el desenvolupament de la responsabilitat social de tots els sectors, empresarial (RSE), de les administracions públiques (RSA), de les organitzacions socials (RSO, de les universitats (RSU) i fins i tot el compromís dels individus (RSI), donant lloc a la fórmula RSA+RSE+RSI+RSO+RSU = TSR.

Saps què és la responsabilitat social corporativa? T’agradaria aprendre a impulsar-la i estar al dia de les tendències en Responsabilitat Social?

La Taula del Tercer Sector, amb Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, i amb el suport del Departament de Drets Socials, hem elaborat la 'Guia de responsabilitat social per a les organitzacions del tercer sector social', que pots consultar aquí: https://bit.ly/3TK4jC3. Et resoldrà aquests i altres dubtes i t’acompanyarà en el procés d’incorporar-la a la teva entitat social.

👉 La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) és el compromís social que adquireix una organització per l’impacte de la seva activitat.

🟰 En el cas del tercer sector social, podem referir-nos-hi com a Responsabilitat Social Organitzacional (RSO).

🤝 Les entitats socials creem valor social i treballem per al bé comú.
💪 La responsabilitat social forma part del nostre ADN, però s’ha de reflexionar, impulsar i comunicar. Per què⁉️

Amb l’ajuda de Vector5, et donem 5 raons per fer-ho!



 

 








Consulta la nostra guia de RSO per ampliar la informació ➡️ https://bit.ly/3TK4jC3


A més, en aquest vídeo, Josep Maria Canyelles, soci consultor de Vector5, explica per què és important donar força a la gestió de la vostra responsabilitat social, diagnosticar el vostre punt de partida, definir reptes de millora o avaluar el seu desplegament a la vostra organització!