Pilar Garcia és la maquinista d'aquest tren i ens proposa fer plegats uns viatges amb ànima que ens facin vibrar: Ens acompanyaran grans passatgers, en el vagó de les bones notícies descobrirem algunes de les coses que es fan per millorar el món que habitem i propostes engrescadores per gaudir-lo. Avui parlem amb Josep Maria Canyelles i Pastó, vilanoví, expert en responsabilitat social de les organitzacions i activista de les causes del tercer sector. Accés al podcast.
Agraeixo a la Pilar l'oportunitat de tenir aquesta conversa oberta, no sobre una matèria concreta sinó fent un repàs de vida, amb tot un enfilall de coses que han anat sortint i moltes més que han quedat al tinter. La Pilar va dirigir durant un grapat d'anys el Museu del Ferrocarril de Vilanova i el va impulsar amb aquest esperit emprenedor que encara manté.
Aporto un resum automatitzat de la conversa:
Josep Maria Canyelles: fer que les coses passin
"La millor política no és fer les coses ni fer fer les coses, sinó fer que les coses passin." Aquesta frase resumeix l’esperit amb què Josep Maria Canyelles afronta la seva trajectòria vital, professional i activista. El vam escoltar recentment a l’entrevista que li va fer Pilar Garcia al programa El tren de la vida —i el viatge que ens hi proposa és tan inspirador com lúcid.
Arrels vilanovines i compromís amb el país
Fill de botiguers de Vilanova i la Geltrú, des de ben petit va viure connectat amb la terra i la comunitat. Va ser en l’adolescència que va despertar la seva consciència de país, quan va qüestionar per què no podia estudiar en català. Aquesta primera rebel·lia cívica el va marcar profundament.
Amb només 16 anys va entrar a la Joventut Nacionalista de Catalunya, i va combinar l’interès polític amb la tasca social a l’esplai, iniciant un camí que mai no ha deixat: treballar pel bé comú des de tots els àmbits possibles.
Política local amb visió transformadora
Entre 1995 i 1999 va ser regidor a l’Ajuntament de Vilanova, on va impulsar els Plans Integrals per fomentar la transversalitat entre àrees municipals. Va impulsar projectes innovadors com:
- COMPEX, inspirat en el model barceloní de voluntariat sènior.
- EGIPA, per donar suport a iniciatives de joves no associats.
- La implantació d’Amics de la Gent Gran a Vilanova.
Sempre amb l’objectiu de generar llegat i transformar les inèrcies. “No es tracta només de fer la foto del dia, sinó de deixar una petjada duradora.”
Què és la responsabilitat social?
Canyelles és una de les veus més reconegudes del país en responsabilitat social corporativa (RSC). Per ell, no és només una eina de màrqueting ni filantropia, sinó un enfocament estratègic de gestió que conjuga valor econòmic i valor social.
Avui, afirma, la societat espera de les empreses molt més del que esperava fa trenta anys. I moltes ho estan assumint, especialment les que volen ser rellevants per al talent jove i els nous consumidors.
Lideratge amb propòsit: la nova frontera
Amb la RSC arriba també una nova manera d’entendre el lideratge empresarial:
- Visió sistèmica i sostenible.
- Ètica i valors com a base.
- Capacitat de generar confiança i complicitat.
En aquest sentit, posa en valor experiències com la de Cafès Novell, una pime precisament penedesenca que va apostar per càpsules compostables abans que existís el producte al mercat. Innovació amb valors.
Respon.cat: una comunitat d’empreses amb compromís
Canyelles dirigeix Respon.cat, una associació empresarial que aglutina més de 140 empreses —de totes les dimensions i sectors— compromeses amb una manera de fer empresa que contribueixi activament al desenvolupament sostenible de Catalunya.
Amb el lideratge fundacional de Josep Santacreu, Respon.cat ha esdevingut referència de la RSE al país.
Universitats, futur i esperança
També en la seva faceta docent a diverses universitats, observa un canvi de paradigma: “Cada cop més estudiants pregunten: quin propòsit té l’empresa on treballaré?”
Tot i l’esperança, alerta que caldran lideratges sòlids, ja que els avenços no estan garantits en un món canviant i polaritzat. Per això defensa el paper de l’empresa com a actor pre-polític, compromès amb la societat.
Una vida amb sentit
L’entrevista ha estat acompanyada de dues bandes sonores significatives: “Lluna” de Lluís Llach i “Bohemian Rhapsody” de Queen. Dues cançons que expresen bellesa, compromís i llibertat. Com la trajectòria d’en Josep Maria Canyelles.
“El tren de la vida”, nou programa de Canal Blau Ràdio aquest 2025
Amb
una maquinista d’excepció, la Pilar Garcia, aquest nou espai vol
convidar a la reflexió i a conèixer persones que, diu ella mateixa,
volen millorar el món i plantejar propostes per a gaudir-lo. “El tren de
la vida” vol ser un recorregut per la trajectòria personal i
professional dels convidats i convidades, i amb el seu títol vol retre
homenatge, també, a la vinculació tant de la ciutat com de la mateixa
Pilar amb el món ferroviari. Tots els programes, els podreu trobar en aquest enllaç. I si voleu recuperar l’entrevista amb la Pilar Garcia on ens dona tots els detalls, podeu fer-ho aquí.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada